Belediye şirketinde çalışanlar tediye alabilir mi?

Kısa Cevap

Belediyenin kurduğu veya ortak olduğu ticaret şirketlerinde çalışan işçiler, 6772 sayılı Kanun'a dayanarak tediye talep edememektedir. Yargıtay'a göre bu şirketler belediyeden ayrı özel hukuk tüzel kişileridir ve Kanun'da sayılan “belediyelere bağlı kuruluş” niteliği taşımamaktadır; belediyenin hisse oranı sonucu değiştirmez. Bununla birlikte toplu iş sözleşmesinde ilave tediye adıyla bir ödeme kararlaştırılmışsa işçi, bu sözleşmeye dayanarak akdi ikramiye niteliğindeki alacağını talep edebilir.

Yasal Dayanak

6772 sayılı Kanun'un 1. maddesi, ilave tediye yükümlülüğü bulunan işverenler arasında belediyeleri de saymaktadır:

Kanun Hükmü · 6772 s.K. m. 1

“Umumi, mülhak ve hususi bütçeli dairelerle mütedavil sermayeli müesseseler, sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait olan şirket ve kurumlarla belediyeler ve bunlara bağlı teşekküller, ...”

Kanun kapsamı dışındaki işyerlerinde toplu iş sözleşmesiyle ikramiye ödenmesine ilişkin sınır ise ek 2. maddede yer almaktadır:

Kanun Hükmü · 6772 s.K. ek m. 2

“6772 sayılı Kanun kapsamı dışında kalan işyerlerinde çalışan işçilere toplu iş sözleşmeleri ile en çok dört, münhasıran yer altında çalışan işçilere en çok beş ikramiye ödenebilir.”

Toplu iş sözleşmesine dayanan ikramiye, ücretin eki niteliğinde olduğundan 4857 sayılı İş Kanunu m. 32 hükmündeki ücret alacağı kurallarına tabidir.

Belediye ile Bağlantılı İşyerlerinde Durum

Çalışılan yerKanuni ilave tediyeDayanak
Belediyenin kendisiVar6772 s.K. m. 1
Özel kanunla kurulan genel müdürlük (bağlı kuruluş)Var9. HD E. 2017/18550
Belediyenin kurduğu veya ortak olduğu ticaret şirketiYok9. HD E. 2017/18550; 22. HD E. 2017/28039
Belediye payı ağırlıklı ortak şirketYok, hisse oranı etkili değil22. HD E. 2016/25299
Belediyenin alt işverene verdiği çöp toplama işiYok9. HD E. 2017/14526
Toplu iş sözleşmesinde ilave tediye kararlaştırılan belediye şirketiAkdi ikramiye olarak var9. HD E. 2023/2296

Kurucuları arasında il özel idaresi, belediye, ticaret borsası ve ticaret odası bulunan bir şirkette belediye payının ilave tediye bakımından bir etkisi bulunmadığı 22. HD, E. 2016/25299, K. 2020/2722 sayılı kararda belirtilmiştir. Belediyenin çöp toplama işini alt işverene vermesinin mümkün olduğu ve bu işte çalışan işçinin ilave tediyeye hak kazanamayacağı ise 9. HD, E. 2017/14526, K. 2020/3856 sayılı kararda kabul edilmiştir.

Emsal Kararlar

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi
09.11.2020E. 2017/18550K. 2020/15379

Emsal Karar 1: Belediye şirketi “bağlı kuruluş” değildir

  1. Somut Olay

    Birden fazla belediyenin hissedarı olduğu bir anonim şirkette komi olarak çalışan işçi, ilave tediyelerinin ödenmediğini ileri sürerek iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmiş, kıdem tazminatı ve ilave tediye talep etmiştir. İşveren, özel hukuka tabi olduğunu ve toplu iş sözleşmesi uyarınca yılda iki ikramiye ödendiğini savunmuştur. Mahkeme davayı kabul etmiştir.

  2. Yargıtay'ın Gerekçesi

    “Bağlı kuruluşlardan söz edilebilmesi için, Belediye'nin bazı hizmetlerinin Belediye dışında özel bir kanunla kurulan, genel bütçe içinde ayrı bütçeli ya da katma bütçeli kuruluş olması gerekir. Genel Müdürlük biçiminde özel bir kanunla kurulmuş ve belediye ana hizmetlerinin bir kısmını yürüten bu kuruluşlara bağlı kuruluş denmektedir. Bu nedenle Belediye tarafından ortak olarak Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olarak kurulan şirketler bağlı kuruluş olarak nitelenemez.”

    “Bu durumda Yargıtay Dairelerince benimsenen ortak görüşe göre, Belediyelerin hissedarı olduğu özel hukuk hükümlerine tabi şirketler 6772 sayılı Kanun kapsamında kabul edilmemektedir.”

  3. Karar

    İlave tediye alacağı bulunmadığından fesih de haklı nedene dayanmamaktadır; ilave tediye ve kıdem tazminatı taleplerinin kabulü bozulmuştur.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi
03.03.2020E. 2017/28039K. 2020/4021

Emsal Karar 2: Sermayenin tamamına yakını belediyeye ait olsa da sonuç değişmez

  1. Somut Olay

    İzmir'de şehir içi toplu taşıma işini yürüten bir anonim şirkette 1994-2014 yılları arasında otobüs hat şoförü olarak çalışan işçi ilave tediye talep etmiştir. Şirket hisselerinin yüzde 89,8'i büyükşehir belediyesine, yüzde 9,6'sı belediyeye bağlı genel müdürlüğe, kalanı ise belediye şirketlerine aittir. Mahkeme, şirketin Kanun kapsamında olduğu kanaatiyle talebi kabul etmiştir.

  2. Yargıtay'ın Gerekçesi

    “Şu halde davacı, dava dışı Belediyeden ayrı ve bağımsız olarak kurulmuş özel hukuk hükümlerine tabi şirket işçisi olup, 6772 sayılı Kanun kapsamında ilave tediye alacağına hak kazanamayacağı açıktır.”

  3. Karar

    Karar bozulmuştur.

İspat Bakımından Hazırlanması Gerekenler

Bu Konular da İlginizi Çekebilir…